account arrowhead-down arrowhead-up mobile-menu search sm-bold-x x-skinny-rounded x-skinny arrowhead-right social-facebook social-googleplus social-instagram social-linkedin social-pinterest social-qzone social-renren social-tencent social-twitter social-vkontakt social-weibo social-youku social-youtube

In de serie “Ontmoet de Makers” spreken we de verschillende ontwikkelaars van Xperia-producten. Van de nieuwste high-end smartphone, tot het laatste slimme apparaat. In deze aflevering spreken we Izumi Yagi, de Product Planner voor Xperia Ear “Open-style CONCEPT”.

We gaan terug naar februari op Mobile World Congress in Barcelona. Op de stand van Sony Mobile is net de Xperia XZ Premium aangekondigd en het publiek wil niets liever dan het nieuwste topmodel van Sony in levende lijve aanschouwen. Maar ook op een andere plek op de booth staan lange rijen, en dat is niet voor de Xperia XZ Premium. Het blijkt voor Xperia Ear “Open-style CONCEPT” te zijn, een innovatieve en slimme earphone en nieuwe generatie van de vorige jaar geïntroduceerde Xperia Ear.

Waar de originele Xperia Ear is ontwikkeld om in een oor te dragen, wordt Xperia Ear “Open-style CONCEPT” in beide oren geplaatst. Maar dat is niet de belangrijkste verandering. Zoals de naam al een beetje aangeeft, is de belangrijkste vernieuwing het feit dat deze Xperia Ear open is. We benadrukken dat het gaat om een concept, maar vragen Product Planner van de Xperia Ear “Open-style CONCEPT” Izumi Yagi in het Sony Mobile HQ in Tokio toch wat dit product precies inhoudt.

 

Kun je voor diegene die nog nooit gehoord heeft van Xperia Ear “Open-style CONCEPT” uitleggen wat dit precies is?

Xperia Ear “Open-style CONCEPT” is een nieuwe generatie uit de Xperia Smart Products afdeling. Het is een draadloze stereo headphone die gebruik maakt van Sony’s unieke ‘open-ear’ audio-technologie. Met deze technologie wordt je gehoorkanaal niet geblokkeerd. Dit houdt in dat je tegelijkertijd naar muziek of notificaties kunt luisteren, maar ook alle geluiden om je heen kan horen.

Voor wie is dit type experience interessant?

Xperia Ear “Open-style CONCEPT” is interessant voor die personen die actief en in beweging zijn, op de hoogte willen zijn van het laatste nieuws en hun berichten, maar ook veel face-to-face interactie hebben op een dag. Voor deze mensen is Xperia Ear “Open-style CONCEPT” een echte uitbreiding op de alledaagse bezigheden. Aan de andere kant is het ook voor de casual muziekluisteraars die niet volledig afgesloten willen zijn. Ik geloof dat in Nederland veel gefietst wordt? Dat is bijvoorbeeld een stuk veiliger met Xperia Ear “Open-style CONCEPT” dan wanneer men zijn of haar oren volledig afsluit van de buitenwereld.

Xperia Ear "Open-style CONCEPT"
Xperia Ear “Open-style CONCEPT”

Wat was jouw inspiratie voor het idee?

Xperia Ear, onze in-oor assistent, was gemaakt om een nieuwe manier van communiceren mogelijk te maken. Zonder dat je je daarbij afsloot voor de wereld om je heen. Je hebt met Xperia Ear een persoonlijke assistent in je oren waardoor je niet meer op een scherm hoeft te kijken en dus zowel hands- als eyesfree bent.

Met Xperia Ear “Open-style CONCEPT” voegen we daar earsfree aan toe. Gebruikers kunnen verbonden zijn met de echte wereld, terwijl ze ook verbonden zijn met de digitale wereld. Zonder dat ze daarbij compromissen aan een zintuig hoeven te doen.

Uiteraard doet dit niets af aan de ervaring van de gesloten traditionele headphones. Deze zijn echter ontworpen om te genieten van een meeslepende geluidservaring. Xperia Ear “Open-style CONCEPT” gaat juist de andere kant op om een volledig nieuwe geluidservaring te bieden, als je toch verbonden wilt blijven met wat er om je heen gebeurt.

Hoe werkt de technologie? Kun je muziek horen en ook de wereld om je heen op hetzelfde moment, of is het het een of het ander?

Je luistert naar muziek en de wereld om je heen op hetzelfde moment. De audio driver zit achter je oor en het geluid wordt door middel van een speciaal hiervoor ontworpen open geluidskanaal in het oor gebracht. Het resultaat hiervan is dat de muziek geruisloos wordt gemengd met de geluiden om je heen, terwijl er geen afbreuk wordt gedaan aan de geluidskwaliteit.

Hoe reageren mensen die het voor het eerst proberen?

Mensen zijn ontzettend onder de indruk als ze het voor het eerst proberen. Tijdens Mobile World Congress zagen we veel “WOW” expressies, waardoor we echt denken dat mensen van dit product gaan houden. Daar kwam nog eens bovenop dat Xperia Ear “Open-style CONCEPT” verschillende media awards won op MWC 2017, terwijl het nog slechts een concept is! Het was erg leuk om te horen dat mensen het echt een Sony-product vinden.

Wat was de grootste uitdaging tijdens het design-proces?

Xperia Ear "Open-style CONCEPT" op Mobile World Congress
Izumi Yagi and het team, en een aantal awards, op MWC 2017

We willen ervoor zorgen dat je Xperia Ear “Open-style CONCEPT” altijd kan blijven dragen. Een van de grootste uitdagingen was derhalve om zoveel functies in een kleine unit te verwerken. Bovendien moet Xperia Ear “Open-style CONCEPT” comfortabel gedragen kunnen worden, en niet uit je oren vallen als je hem draagt. We hebben daarom samengewerkt met het Sony audio team die experts zijn in ergonomische designs. We zijn er dan ook van overtuigd dat Xperia Ear “Open-style CONCEPT” comfortabel en duurzaam is voor verschillende vormen en groottes van oren.

Wat is jouw favoriete ding van Xperia Ear “Open-style CONCEPT”?

In tegenstelling tot traditionele gesloten headphones, en in tegenstelling tot de manier waarop men omgaat met smartphones, blokkeert Xperia Ear “Open-style CONCEPT” niet de connectie met de echte wereld of zorgt het ervoor dat je naar beneden naar een scherm moet kijken.

Sterker nog, de Xperia Ear “Open-style CONCEPT” versterkt de echte wereld doordat je hier een soundtrack aan toevoegt. Als je Xperia Ear “Open-style CONCEPT” gebruikt en door de stad loopt, lijkt het net alsof je in een film zit.

Wanneer is Xperia Ear “Open-style CONCEPT” realiteit, net als Xperia Touch? 

We werken hier heel hard aan, maar ik heb nog geen definitieve datum voor je. Stay tuned. 

 

We hopen dat we binnenkort meer nieuws kunnen delen. Wil je ervaren hoe Xperia Ear “Open-style CONCEPT” werkt? Check de video:

Opmerkingen Opmerkingen weergeven