account arrowhead-down arrowhead-up mobile-menu search sm-bold-x x-skinny-rounded x-skinny arrowhead-right social-facebook social-googleplus social-instagram social-linkedin social-pinterest social-qzone social-renren social-tencent social-twitter social-vkontakt social-weibo social-youku social-youtube

Naast product aankondigingen, zijn software updates een van de dingen waar de Sony-volgers het meest naar uitkijken. Het is niet voor niets dat de handen op elkaar gingen toen tijdens IFA 2017 werd aangekondigd dat de nieuwe Xperia XZ1 en XZ1 Compact als allereerste smartphones uit de doos met Android™ 8.0 Oreo worden geleverd. Maar hoe werkt een Android update voor Xperia™ eigenlijk

Android update voor Xperia

Ondanks dat we de afgelopen tijd grote stappen hebben gezet om Android updates snel naar jouw Xperia te krijgen, zien we hier in Tweets en reacties toch veel vragen over. De vraag die ons vaak gesteld wordt als we een software update aankondigen; wanneer is mijn Xperia aan de beurt? Dat is een lastige vraag om concreet te beantwoorden, omdat er veel aspecten bij een software release komen kijken. Welke aspecten dat zijn, leggen we je graag uit in een handige infographic:

Deel 1. De opbouw van de software

Stap 1. Platform Development Kit

Een paar weken voordat een nieuwe versie van Android wordt uitgebracht, stuurt Google ons een Platform Development Kit (PDK). Dit is een samenstelling van bron-bestanden en meer, waarmee wij kunnen beginnen met ontwikkelen, optimaliseren en testen.

Stap 2. Het bouwen van de fundering

Op het moment dat een Android versie wordt uitgebracht, begint het echte werk. De eerste stap: de nieuwe software in ons systeem krijgen.

Stap 3. HAL

HAL is de Hardware Abstraction Layer en gaat erover dat alle chips gaan werken met de nieuwe software. We gebruiken niet exact dezelfde componenten als Qualcomm™, dus dit is werk dat we zelf moeten doen.

Stap 4. Het implementeren van de basis

Het volgende op de software engineer to-do-lijst? Ervoor zorgen dat de basis smartphone-functies werken; bellen, berichten versturen en internet verbinding.

Stap 5. Sony-schil

Daarna volgen de Sony-specifieke toevoegingen, ook wel de Sony-schil genoemd. In deze fase integreren we ook onze eigen feature updates (zoals aangepaste graphics en onze User Interface). Verder kijken we naar aspecten zoals: startscherm, contacten, muziek, films, album, camera, Smart Stamina, Xperia Assist en e-mail.

Stap 6. Testen

Vanaf dit moment zijn we in staat de Android-software te laten testen door mensen binnen Sony. De software is prima voor dagelijks gebruik, maar mist functionaliteit en heeft stabiliteits issues. We verzamelen de feedback om de grootste problemen te kunnen ondervangen.

Stap 7. Nog meer testen

Parallel aan de tests van onze mensen binnen Sony voeren we ook tests uit in het lab en gaan we op zoek naar feedback van buiten Sony. Stabiliteit en kracht zijn de focus van deze tests. Als we hier tevreden over zijn, sturen we de software in voor het verkrijgen van verschillende certificaten; de tweede fase.

Android update infographic

Deel 2. Certificering & Approval

Stap 8. Zorgen voor hoge standaarden

In deze cruciale stap gaat het erom dat we overal de tech standaarden halen voor essentiele software als Bluetooth™ en Wi-Fi®. Hier gaat het allemaal om kwaliteitswaarborging en prestaties voor alle toestellen.

Stap 9. Hallo operator

Sommige van onze operator partners (in Nederland T-Mobile, Vodafone, KPN en Tele2) vereisen specifieke versies van de software. Operators helpen ons met het testen van deze versies en geven ons approval als alles goed werkt.

Stap 10. Lancering

Als alle certificaten en approvals binnen zijn, kunnen we de laatste Android update uitbrengen voor onze Sony gebruikers!

Stap 11. Monitoring en bijsturing

Tijd om te relaxen is er dan nog zeker niet. Na de release houden we nauwlettend in de gaten hoe de software in het echt wordt ervaren. Deze feedback gebruiken we om tussentijdse firmware updates uit te brengen tussen grote Android updates.

Maar wanneer krijg ik mijn Android update?

Omdat de Android updates zo’n complex proces zijn, kunnen we dat nooit voor een specifiek toestel in een specifiek land voor een specifieke operator zeggen. Immers, wanneer bijvoorbeeld in stap 9 iets niet goed gaat, kan het zijn dat we helemaal terug moeten naar stap 4. Terwijl we wellicht bij een andere operator wel groen licht krijgen. Op die manier kunnen hele specifieke verschillen ontstaan op land, regio, operator en toestel niveau. Hoe je dan weet of je een Android update krijgt? Check regelmatig je telefoon voor updates (je krijgt een melding als er een software update voor je klaar staat)!

 

Opmerkingen Opmerkingen weergeven