account arrowhead-down arrowhead-up mobile-menu search sm-bold-x x-skinny-rounded x-skinny arrowhead-right social-facebook social-googleplus social-instagram social-linkedin social-pinterest social-qzone social-renren social-tencent social-twitter social-vkontakt social-weibo social-youku social-youtube

Update – Op maandag 4 juni 2018 wordt er om 12:00 uur door de overheid een controle-bericht voor NL-Alert gestuurd. NL-Alert is een informatiesysteem van de overheid om jou op je mobiel te waarschuwen voor een noodsituatie bij jou in de omgeving. Je Xperia geeft een geluidssignaal en trilt, en je ontvangt een tekstbericht op je mobiel met instructies wat je moet doen en wat er aan de hand is.

Hoe zorg je dat je NL-Alert ook op je Xperia ontvangt?

NL-Alert instellen op Sony

In principe zijn alle toestellen van Sony automatisch ingesteld voor NL-Alert. Dit houdt in dat je er niets voor hoeft te doen om NL-Alert te ontvangen. Heb je echter een ouder toestel dan kan je NL-Alert als volgt instellen. Let op, de omschrijving kan enigszins afwijken op basis van de software versie op jouw Xperia.

  • Navigeer naar Menu, Berichten, Instellingen, Regio-info.
  • Kies voor Abonnementen, Nieuw Abonnement.
  • Bij Nummer vul je 919 in.
  • Bij Beschrijving vul je NL-Alert in.
  • Kies voor Ontvangst, Aan.

Bij Android Oreo ga je naar Instellingen, Apps en meldingen, Geavanceerd, Nooduitzendingen om te kijken of NL-Alert juist is geconfigureerd.

Help, ik heb geen NL-Alert ontvangen!

Het kan zijn dat je geen NL-Alert hebt ontvangen, omdat NL-Alert niet is ingesteld zoals hierboven is uitgelegd. Er zijn echter meer redenen waarom je wellicht geen NL-Alert hebt ontvangen:

1. Je hebt een buitenlands toestel

Sommige telefoonverkopers, kopen hun telefoons in in het buitenland. Deze toestellen zijn niet ingesteld voor NL-Alert en kunnen helaas ook niet worden ingesteld voor NL-Alert. Hoe weet je of je een buitenlands toestel hebt? Je kan hiervoor het best even contact met ons opnemen via onze telefonische helpdesk: ‎+31 9008 998 318. Houd je IMEI-nummer bij de hand, zodat we dit direct kunnen checken.

2. Je zit op een buitenlands netwerk

In de grenssteek kan het nog wel eens voorkomen dat je gebruik maakt van een buitenlands netwerk. Ook in dat geval ontvang je geen NL-Alert, omdat dit alleen over Nederlandse netwerken gaat.

3. Hij komt, hij komt, maar wel wat later

Soms lukt het niet om exact om 12:00 uur het bericht ook bij jou binnen te laten komen. Als je bijvoorbeeld met een 2G of 3G-netwerk bent verbonden, kan het voorkomen dat je het NL-Alert later ontvangt.

4. Je Xperia stond uit of je had geen bereik

Op het moment dat je telefoon uit staat, of als je geen bereik hebt, ontvang je ook geen NL-Alert.

Bekijk ook de Veelgestelde algemene vragen over NL-Alert

Vragen over NL-Alert op Xperia

Het kan dus voorkomen dat je NL-Alert niet hebt ontvangen, maar het kan ook voorkomen dat NL-Alert zorgt voor onverwacht gedrag van je Xperia. Dat laatste duidt vaak op verouderde software op je Xperia. Je software-versie – en of er updates beschikbaar zijn – check je bij Instellingen en Systeem. Als er nieuwe software beschikbaar is, raden we je altijd aan deze te installeren. Als je telefoon is vastgelopen door NL-Alert raden we een soft-reset aan. Blijft de NL-Alert ook daarna geforceerd in beeld? Dan kan het helpen door jezelf te laten bellen door iemand anders. Je kan ook altijd contact met ons opnemen voor telefonische support: +31 9008 998 318.

 

 

Opmerkingen Opmerkingen weergeven